Komory mroźnicze są przeznaczone do przechowywania, schładzania, jak również do zamrażania zarówno surowców, jak i gotowych produktów, które mają niski stopień trwałości. Ta właśnie maszyna ma na celu utrzymanie jakości różnych artykułów przez jak najdłuższy czas. Do czego zatem służą komory mroźnicze i gdzie znajdują zastosowanie?
Do czego służą komory mroźnicze?
Obecnie komory mroźnicze znajdują zastosowanie w wielu różnych miejscach. Między innymi doskonale sprawdzą się w supermarketach, w restauracjach, na stacjach pali, w sklepach spożywczych, w hotelach, w cukierniach, jak również w wielu innych miejscach. Ponadto wykorzystywane są też w przemyśle farmaceutycznym, ponieważ można w nich przechowywać również leki. Dzięki komorze mroźniczej towar będzie świeży przez długi czas. Komora sprawia, że możemy przechowywać zdecydowanie większą ilość niż tylko towar, który widoczny jest na ladach, regałach, czy też w witrynach, z których na co dzień kupujemy. Warto wiedzieć, że komora to nie tylko samo pomieszczenie, ale jest to zestaw różnych urządzeń, takich jak agregat, czy też chłodnica. Mają one za zadanie chłodzić, czy też mrozić produkty, czy też utrzymywać artykuły w odpowiedniej temperaturze. Tutaj kluczowa jest zarówno moc, jak i wydajność tych urządzeń, aby móc pokryć pełne zapotrzebowanie.
Komory mroźnicze w gastronomii
Jeżeli chodzi o komory mroźnicze, które swoje zastosowanie znajdują w restauracjach, to zdecydowanie najpopularniejsze są modele wolnostojące. Zazwyczaj są one zbudowane z tradycyjnych płyt warstwowych oraz stali wysokogatunkowej, dzięki czemu można wewnątrz utrzymać określoną temperaturę. Jeżeli chodzi o grubość tych właśnie urządzeń, to zazwyczaj wynosi ona od 80 do 100 mm. Komory mroźnicze możemy znaleźć w wielu różnych rozmiarach i w wielu pojemnościach. Są one uznawane za sprzęt niezwykle wytrzymały i wygodny w użytkowaniu. Nowoczesne komory wyposażone są w specjalne zamknięcie, jakim jest zawias magnetyczny, który ma za zadanie zapobiegać przypadkowemu niedomknięciu drzwi.
Różnice pomiędzy komorami chłodniczymi a mroźniczymi
Kluczową różnicą, pomiędzy tymi dwoma urządzeniami jest temperatura, jaka jest utrzymana wewnątrz. Jeżeli chodzi o komorę chłodniczą, to tutaj panuje temperatura niewiele powyżej zera, zwykle jest to od zera do czterech stopni Celsjusza. Jest ona przeznaczona głównie do przechowywania, bądź też transportowania artykułów spożywczych w stanie niezamrożonym. Tymczasem, wewnątrz komory mroźniczej panuje temperatura poniżej zera, a niekiedy może ona sięgać nawet minus 25 stopni Celsjusza.